Gerard Vos en Sariena Evertsz winnen de COOP Eemsmondloop 2018

De COOP Eemsmondloop in Uithuizermeeden is de vijfde loop binnen het Ommelander loopcircuit. Onder uitstekende weersomstandigheden werden mooie prestaties geleverd en was er soms felle strijd. Winnaars op de tien kilometer werden Gerard Vos uit Appingedam in 35:52 en Sariena Evertsz uit Delfzijl in 42:47. Michel Janssen en Trijn Tromp werden ‘Snelste Meijster’.

Het weer in Uithuizermeeden was mooi, misschien wel te mooi om scherpe tijden te kunnen plaatsen. Veel lopers hielden rekening met de hoge temperatuur en de lage windsnelheid. Er werd veel gebruik gemaakt van de twee waterposten aan het uitgestrekte parcours in en om Uithuizermeeden.

Om 14:00 loste wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond het startschot voor de Snel Basisschool Scholierenloop. De 36 kinderen van de basisscholen uit de gemeente Eemsmond deden hun uiterste best om, daarbij aangemoedigd door het publiek, een goede prestatie neer te zetten. Alle kinderen kregen een medaille en een traktatie uitgereikt en de winnaars mochten op het ere podium komen om hun welverdiende beker in ontvangst te nemen.

Om 15:00 was het de beurt aan de volwassenen, ook zij werden door wethouder Bouman weg geschoten. In totaal deden er 216 lopers mee in Uithuizermeeden, zowel 5 kilometer recreanten als 10 kilometer wedstrijdlopers en recreanten.

Bij de heren senioren was Gerard Vos de winnaar in een tijd van 35:52, al na de eerste doorkomst op 5 kilometer lag hij ruim aan kop en deze positie heeft hij niet weer afgestaan. Na bijna 1½ minuut kwam Martijn Tervelde uit Groningen binnen in een tijd van 37:23. Als derde finishte Ad van Erp uit Haren in een tijd van 37:40.

Bij de heren 40+ ging de winst naar Remco Oost uit Kantens in een tijd van 40:42, de tweede plaats was voor Richard Schudde uit Delfzijl in een tijd van 41:11 en Peter van Dam uit Groningen bemachtigde de derde plek in een tijd van 41:15.

Bij de heren 50+ ging de winst naar Sietze Jan Boer uit Groningen in 39:11, de tweede plek was voor Erik van Dijken uit Groningen in 39:35 en de derde plaats was voor Klaas Brouwer uit Zuidbroek in 39:59.

De Ommelander Loopcircuit beschikt ook over de categorie 60+, deze categorie is uniek in de uitslagwereld en is in bijna geen andere circuit te vinden. De winst ging naar Eemsmondrunner Roelof Berends uit Oudeschip, zijn tijd was 44:50. De tweede plek ging naar Eemsmondrunner Jan Hendrik Polhuijs uit Spijk in een tijd van 46:32. De derde plek was voor Henk Smit uit Groningen in een tijd van 46:50.

Bij de vrouwen senioren ging de winst naar Sariena Evertsz uit Delfzijl in een tijd van 42:47, de tweede plek was voor Annemarije Souer uit Bedum, in een tijd van 46:26 en de derde plek ging naar Monika Kamphuis uit Delfzijl in een tijd van 46:44.

Bij de dames 40+ ging de winst naar Elise Kool uit Loppersum in een tijd van 47:16, de tweede plaats was voor Wanda Evertsz uit Delfzijl in een tijd van 47:45 en Carla Frankruijter uit Bedum behaalde de derde plek in een tijd van 48:28.

Bij de dames 50+ ging de winst naar Simone Binnema uit Eenrum, zij legde de 10 kilometer af in 44:45, gevolgd door Gonny Houtman uit Winsum in 47:46 op de tweede plaatsen de derde plaats was voor Aleida Groothoff eveneens uit Winsum in 48:17.

Een aparte categorie binnen de COOP Eemsmondloop is de Snelste Meijster man en Meijster vrouw. De snelste man werd beslist op de finish. Michel Janssen en Ab Slagter deden allebei een poging om deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen, Michel Jansen was daarbij de snelste en won de beker. Bij de vrouwen ging de beker naar Trijn Tromp.

De waardebon van € 75,00 beschikbaar gesteld door de fa. Mossel, gespecialiseerd in sportartikelen werd gewonnen door Auke Kieffer uit Farmsum Ten Boer.

 

De organisatie van de COOP Eemsmondloop verliep soepel. De sfeer tijdens de loop was uitstekend en nadat de laatste loper de finishlijn gepasseerd was, werd alles snel opgeruimd zodat het verkeer weer bezit kon nemen van de straten en kan het bestuur zich gaan voorbereiden op de 33e COOP Eemsmondloop 2019.

Op zaterdag 20 oktober is de laatste loop van het Ommelander loopcircuit 2018, de locatie is dan op en rondom landgoed Ekenstein te Appingedam.